• Blog
  • Beauty

Skinatomie


Tekst: Ymke De Langhe | Foto's: Shutterstock

04-02-2018

Knowledge is power, om je huid beter te verzorgen moet je ze eerst begrijpen. Om je huid in de toekomst met meer respect te behandelen zullen we alle lagen van de huid één voor één ontleden. De gemiddelde volwassen mens heeft een huidoppervlak van 1,5 tot 2 vierkante meter, en staat voor 15% van het totale lichaamsgewicht. Een gemiddelde 2,5 vierkante centimeter heeft gemiddeld 650 zweetklieren, 20 bloedvaten en meer dan duizend zenuwuiteinden en is slechts 2 tot 3mm dik. Al deze componenten vervullen een specifieke rol in de huid. 

De eerste laag van de huid vormt de barriëre tussen het lichaam en de buitenwereld, deze laag wordt de epidermis genoemd. Deze huidlaag is semipermeabel en waterproef. ( Stel je voor dat je huid water zou vasthouden, dan zou je elke keer na een douche, bad of plensbui helemaal opzwellen...). Bepaalde lichaamsdelen zoals de handpalmen en voetzoelen zijn dikker om ons extra te beschermen tegen externe invloeden. In het diepste van deze huidlaag bevindt zich de basaal cellen, in dit gedeelte wordt de melanine geproduceerd. Melanine geeft onze huid een mooie bruine kleur als deze blootgesteld wordt aan UV straling. De bruine verkleuring van de huid is niet enkel een extra accessoire in de zomer, het vormt in eerste instantie een extra beschermlaag tegen UV( A en B ) straling die onze huid kan beschadigen tot op DNA niveau en bij veelvuldige onbeschermde blootstelling pigmentvlekken, en in het ergste geval huidkanker kan veroorzaken. Voor de gevoelige huid is het van extra belang om te weten dat deze huidlaag de Langerhans cellen bevat, deze spelen een cruciale rol in huidallergieën, als onderdeel van het immuunsysteem van de huid. Deze cellen detecteren en beschermen ons tegen infecties en externe substanties. Het is deze huidlaag die schilferig en geïrriteerd kan geraken door interne en externe factoren.

Afbeelding

Onze tweede huidlaag is de dermis, deze bevat het bindweefsel een zeer belangrijk weefsel dat zorgt voor steun in ons lichaam, tussen en in onze organen. Het bindweefsel is opgebouwd uit collageen, elastine en fibrilline, deze drie eiwitstructuren geven de huid haar flexibiliteit en kracht. Het is op deze structuren dat de cosmetica al haar pijlen richt. Collageen, elastine en fibrilline worden door ouderdom en het vertragen van de celdeling minder geproduceerd waardoor de huid aan volume, veerkracht en flexibiliteit verliest. Deze laag bevat tevens zenuwuiteinden, lymfevaten, haar follikels, zweet -en talgklieren en bloedvaten. 

De hypodermis ook wel eens het stootkussen of de "vetlaag" genoemd, is de diepste huidlaag. Dit subcutane weefsel bestaat uit vet en bindweefsel. De dikte van het vetweefsel is persoonsgebonden, maar bepaalde lichaamsdelen hebben een dikker kussentje dan andere, zo hebben je dijen en buik wat meer dan bijvoorbeeld je handrug en oogleden. Deze "vetlaag" zorgt ervoor dat ons lichaam warmte vasthoudt, en onze organen, beter beschermt blijven. De wortels van de haarfollikels zijn hier ook terug te vinden. 

De talgklieren vervullen een belangrijke rol in de huid, in de tienerjaren en vaak ook op volwassen leeftijd, door de invloed van de hormonen, vervloeken velen onder ons de overtollige productie van talg. Maar eigenlijk is deze aversie onterecht aangezien de aanmaak van talg essentieel is voor een gezonde huid. Zonder de productie van talg, een lipide die onze zuurmantel vormt en een PH heeft van rond de 4,7, zou onze huid niet  beschermt  kunnen worden  tegen bacteriën en virussen van buitenaf. Talg zorgt voor de soepelheid van de huid, dit is een van de redenen waarom we rond de 40 een beetje jaloers worden op mensen met een iets vettere huid, de talg houdt de rimpels namelijk langer op afstand.

Healthy skin = Happy skin

Afbeelding

De meeste huidproblemen ontstaan wanneer onze de PH waarde en ons interne systeem uit balans is. Een gezonde huid heeft een PH die varieert tussen de 4.5 en 6.2, dit betekent dat onze huid lichtjes zuur is. Deze zuurtegraad kan aangetast worden door slechte voeding, stress, roken, alcohol, medicatie, te weinig lichaamsbeweging, overmatige blootstelling aan de zon en slechte of ongeschikte cosmetica producten. Je kan er prat op gaan dat wanneer je uit balans bent, je dit zal terugzien aan je huid. Het goede nieuws is dat je de kwaliteit van je huid positief kan beïnvloeden door een paar aanpassingen door te voeren.

De zuurmantel van de huid biedt een beschermende filmlaag aan de huid, die ons beschermt tegen bacteriën,virussen en de huid op een natuurlijke wijze gehydrateerd houdt. Deze filmlaag is opgebouwd uit afscheiding van de talg- en endocriene klieren. Als de zuurmantel aangetast wordt door bepaalde factoren zal de PH waarde veranderen wat negatieve gevolgen heeft voor de huidkwaliteit. Als een product te neutraal is zal de huid uitdrogen en makkelijker vatbaar zijn voor bacteriën. Een mild zuur product met éénzelfde PH waarde als de huid zal ze in balans houden en versterken. Wanneer je producten uitzoekt, kies dan altijd voor PH neutraal, zeepvrij of PH gebalanceerd. Het voedsel dat we eten heeft ook een invloed op de huid. Onze huid is lichtjes zuur, ons bloed daarentegen alkaline en ons maagzuur is sterk zuur. Ons lichaam is een goed werkend systeen dat wanneer het in balans is perfect werkt. Bepaalde voeding kan ervoor zorgen dat ons lichaam extra hard moet werken om alle PH systemen op pijl te houden, door zoveel mogelijk plantaardig te eten en zo weinig mogelijk verzurende voeding zoals alcohol en fabrieksvoedsel zal ons lichaam deze perfecte balans behouden..

Oppervlakkige cosmetica producten bieden een quick fix oplossing voor sommige huidproblemen. Het echte werk moet echter gebeuren met de juiste cosmetica in één hand en een uitgebalanceerd voedingspatroon en levensstijl in de andere. De gezondheid van je huid kan niet losgekoppeld worden van je inwendige gezondheid. Wanneer je huidproblemen hebt kan het zeker geen kwaad om je voedingsgewoonten en levenswijze onder de loep te nemen. Resultaten worden niet meteen zichtbaar, en vragen om enig geduld. Verwacht niet binnen enkele weken een drastische vermindering, maar reken eerder op enkele maanden. De huid zal een deel van de toxische stoffen die in het lichaam opgestapeld zijn afscheiden wat kan zorgen voor een tijdelijke verergering van het huidprobleem. Wanneer dit achter de rug is zal het lichaam zich inwendig herstellen en uiteindelijk zal dit zichtbaar zijn aan de verbetering van de huidconditie. 

Afbeelding

Om te beginnen bij het begin, kan je koffie en alcohol het best zoveel mogelijk vermijden. Koffie zorgt voor een verstoring van je hormomen, het stresshormoon cortisol wordt hierdoor geproduceerd en heeft een ongunstige invloed op de productie van talg. Dit veroorzaakt onzuiverheden en acné. Alcohol daarentegen is een diureticum dat de organen van vocht onttrekt, daarbij komt dat alcohol veel suikers bevat, die een impact hebben op de collageen -en elastine structuren in de bindweefsellaag van de huid. 

Suiker is een duivel verkleed als een schattige unicorn, we zijn allemaal vatbaar voor de verleiding ervan. Maar suiker is echt een killer voor je looks. Suiker zorgt er namelijk voor dat je collageen en elastine structuren stug worden en hierdoor rimpels vormen. Suiker zorgt er tevens voor dat je hormonen helemaal crazy worden en als kers op de taart zorgt het voor ontstekingen in ons lichaam. Op termijn zorgt dit voor een huid met ontstekingen die er droog en grauw uitziet en vroegtijdig veroudert. Misschien die "sweet tooth" inruilen voor een selderverslaving. 

Vet goed, en dat meen ik echt. Vergeet vooral geen gezonde vetten toe te voegen aan je dieet. zonder de toevoeging van gezonde vetten uit natuurlijke bronnen kan je huid geen in veroplosbare vitamine zoals A, D, E en K uit je voeding halen. En zoals je weet of nog niet weet, zijn alle vitaminen essentieel voor het optimaal functioneren van ons lichaam. Je huid heeft baat bij al deze anti-oxidanten ze kan er haast geen genoeg van krijgen. Fruit, groenten, granen, peulvruchten zijn fundamentele voedindswaren om een gezonde huid te bekomen. Dus voeg ze toe aan je dagelijkse levensstijl en je zal de positieve effecten ervan snel opmerken.

Keep things moving, en dan heb ik het over de darmperistaltiek ( oftwel je darmfunctie ). Een optimaal werkende darm is een schone darm. Schone goedwerkende darmen = een mooie huid. Klinkt simpel, is het in onze hedendaagse maatschappij met take-out, bewerkt onnatuurlijk voedsel en alcohol, all over the place niet altijd. Om een gezonde darm te hebben moet je dagelijks investeren in de inname van het juiste voedsel. Onze darmen zijn dol op vezels, deze vind je terug in granen, groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten. Kook zoveel mogelijk vers en eet zo gevarieerd mogelijk. Hier worden je goede darmbacteriën blij van, en zolang de goede darmbacteriën in de meerderheid zijn worden de slechte buiten de deur gehouden, Healthy colon = healthy skin.