• Transform your Lifestyle
  • Contentcreatie
  • Beauty

Ban de microbead


Tekst: Ymke De Langhe | Foto's: Shutterstock

18-02-2018

Je kent ze wel van die kleine plastic bolletjes in scrubs, tandpasta en andere verzorgingsproducten. Je hebt ze in allerlei kleuren en ze zien er best schattig uit, maar schijn bedriegt. Deze kleine plastic partikels die in duizenden cosmetica producten worden toegevoegd hebben één weinig nut, en twee ze zijn zeer schadelijk voor het milieu.

Mens, dier en milieu lijden al een hele tijd onder de katastrofale gevolgen van de plastic soep die in onze oceanen en waterwegen voorkomen. Wanneer je cosmeticaproducten gebruikt met deze microbeads, worden deze rechtstreeks weggespoeld door het afvoerputje naar de riolering om daarna terecht te komen in de waterzuiveringsstations. Probleen opgelost zou je denken, maar helaas, deze waterzuiveringsstations hebben niet de capaciteit om deze kleine plastic moleculen uit het water te filteren. waardoor ze uiteindelijk gewoon weer in ons drinkwater terechtkomen. 

Afbeelding

De plastic microbeads blijven ook achter in beken, stromen, rivieren en oceanen, waar ze geconsumeerd worden door vissen. Kleine vissen worden opgegeten door de grotere exemplaren en uiteindelijk zijn wij die helemaal boven aan de "foodchain" staan degene die deze vissen opeten. Doordat deze vissen vol zitten met kleine en grotere plastic deeltjes, krijgen wij deze plastic binnen in ons lichaam. Op kleinschalig niveau zal dit niet veel aan je gezondheid doen, omdat ons lichaam een onvoorstelbaar ingenieus systeem is dat zich kan wapenen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Op langere termijn zal het lichaam deze overvloed aan lichaamsvreemde stoffen niet meer aankunnen en zal het in defensiemodus overgaan, dit betekent dat ons lichaam gaat reageren door deze deeltjes op te slaan in onze spieren, vet en bindweefsel. Op termijn zal dit zorgen voor allerlei klachten zoals hormonale veranderingen, ontstekingen, migraines, allergieën etc... Plastic is op vrij korte termijn ( na oorlogs ) zo een enorm groot onderdeel geworden binnen onze consumptiemaatschappij dat echt bijna alles van plastic vervaardigd is,  er is  haast geen ontsnappen meer aan. Steeds meer en meer onderzoeken tonen aan dat onze oceanen kreunen onder de enorme plastic soep die de mens gecreëerd heeft. We moeten echt massaal aan de bak om het leven in onze oceanen te redden. Steeds vaker zie je op het nieuws dat onze vissen niet alleen bedreigt worden door overbevissing, maar ook massaal sterven door vervuiling. Wanneer weer een dolfijn, of walvis dood aangespoeld is en de maaginhoud hiervan bekeken wordt is het weerzinwekkend om te zien wat wij de mens met zijn allen hebben aangericht. Het is dus ook aan ons om een handje toe te steken en de juiste keuzes te maken.

Microbead alternatieven

Je zou denken dat elk zelfrespecterend cosmetica bedrijf  een alternatief zou bedenken en plastic volledig zou bannen uit zijn producten. Helaas is het tegendeel waar, plastic is nu eenmaal een zeer goedkoop materiaal en als een groot bedrijf ( zonder de juiste normen en waarden ) ergens blij van wordt is het een product verkopen dat zo laag mogelijk is in kostprijs en daardoor zo hoog mogelijk is in winstpercentage. Geld wint op de dag van vandaag nog steeds, ook als het op onze gezondheid en die van onze planeet aankomt. Het is aan ons de consument om steeds bewuster te kiezen voor betere alternatieven, ook als je hier wat dieper voor in de buidel moet tasten. Je laat uiteindelijk deze planeet achter aan je kinderen, kleinkinderen en medemens, daar mag je als individu ook je bijdrage voor leveren. Hoe beter wij geïnformeerd zijn als consument en hoe bewuster we consumeren hoe meer wij de macht in handen krijgen waardoor bedrijven ( die gek zijn van winst en cold hard cash ) hun winsten zullen zien dalen, waardoor zij ook op zoek zullen moeten gaan naar alternatieven om hun producten te verbeteren.

Afbeelding

Je kan nu dat je beter geïnformeerd bent op zoek gaan naar verzorgingsproducten zonder deze microbeads, check de inci lijst die meestal op de achter -of onderkant van je product (verpakking) staat op volgende ingrediënten: Polyethylene (PE), Polypropylene (PP), Polyethylene terephthalate (PET), Polymethyl methacrylate (PMMA) and Nylon (PA)​. Wanneer deze erop staan zet je het product beter terug, trust me, het kan er fancy uitzien, heerlijk geuren, en het verkoopspraatje van de winkeldame kan nog zo overtuigend klinken... JIJ weet nu wel beter. Ga voor alternatieven wees proactief en start een revolutie!!! De volgers en degene die voor deze ( werkelijke ) problemen hun kop graag in het zand steken, brengen geen verandering op gang. Be the change you want to see in this world!!!

Gelukkig zijn er steeds meer kleine merken die kwalitatieve en doordachte producten op de markt brengen waar mens, dier en milieu blij van worden. Loveli is een kleinschalig merk dat recent deo's en lippenbalsems op de markt heeft gebracht zonder schadelijke stoffen,het fijne aan dit merk is dat ze navulbaar zijn. Je koopt dus éénmalig het omhulsel er daarna een refill. Lush maakt ook gebruik van deze strategie, dit merk is cruelty free en heeft wat vegan producten in het gamma. Voor de korrel in scrubs en douchegels maken zij  gebruik van o.a. houtskool, bruine suiker en  gemalen haver... alle geuren die zij toevoegen zijn  van tevens natuurlijke oorsprong. Verpakkingen worden zoveel mogelijk gebannen, shampoos en conditioners  worden verkocht in vaste vorm, hiervoor kan je een metalen bewaardoosje kopen. Dat scheelt weer een hoop plastic. Voor andere liquide producten hebben zij verpakkingen van gerecycleerd plastic. Wanneer je dit later terugbrengt naar de winkel krijg je korting op je nieuwe aankopen. Dit is een filosofie waar ik me zeker in kan vinden. Andere merken die volledig "plastic free" zijn o.a. Weleda, Urtekram, Chi, Sante, Annermarie Borlind, Trilogy, Earthline, Sealine, AVA, Aurelia en Oblique. 

Voor wie graag helemaal all the way wil gaan en over wil stappen op DIY cosmetica producten, kan ik volgende boeken aanraden; 

- Natuurlijk mooi van Karin Berndl en Nici Hofer, biologische en homemade beautyproducten.

- Green beauty recipes van Julie Gabriel, easy homemade recipes to make your own natural & organic skincare, hair and bodycare products.

- Clean beauty van  Dominika Minarovic en Elsie Rutterford, maak je eigen natuurlijke schoonheidsproducten.

-  Handboek voor de thuisdrogist van Natalie & Sarah Schrauwen, kitchenlab.

Hieronder vindt u ter informatie een filmpje terug van de officiële beat the microbead organisatie.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=45&v=voWTpAE9pqQ