• Blog
  • Beauty

Huidvervuiling


Tekst: Ymke De Langhe | Foto's: Schutterstock

11-03-2018

Iedereen weet dat vervuiling slecht is voor de gezondheid, je neemt er misschien zelfs maatregelen voor zoals een luchtbevochtiger en zuiverende kamerplanten  in huis of supplementen die je inneemt om de immuniteit te boosten?! Een andere reden om deze voorafgenoemde maatregelen te treffen zouden recente onderzoeken naar het verband tussen huidproblemen veroorzaakt door luchtvervuiling kunnen zijn. Deze wetenschappelijke studies tonen aan dat er een zeer groot verband is tussen luchtvervuiling en de vorming van huidproblemen. 

SKINPOLLUTION

Afgelopen jaar werd door The Journal of dermatological sciene het meest recente wetenschappelijke onderzoek hieromtrent gepubliceerd. De onderzoekers hebben rekening gehouden met de bevindingen van eerdere onderzoeken gecombineerd met nieuw wetenschappelijk ondersteund materiaal. Voor het onderzoek werd er samengewerkt met experten op gebied van gezondheid inzake milieu en omgevingsfactoren, en wetenschappers in klinisch onderzoek naar dermatologie en cosmetische dermatologie. Zij kwamen tot de volgende conclusies:

- Schade aan de huid door vervuiling is een globaal probleem.

- Blootstelling aan ozon breekt antioxidanten in de huid af.

- Luchtvervuiling brengt schade toe aan een gezonde en minder resistente huid.

- Personen met een gevoelige huid zijn meer vatbaar voor de schadelijke effecten van vervuiling.

Luchtvervuiling bestaat uit fijn stof dat zich vasthecht aan de huid. Dat oxideert, waardoor vrijë radicalen ontstaan. Deze tasten op hun beurt de huidbarriëre aan, zodat de huid makkelijk vocht verliest en gevoeliger wordt voor irritaties. De vrijë radicalen kunnen door de verminderde weerstand van de huid makkelijker binnendringen, waar ze schade aanrichten en ontstekingen uitlokken.  Ze beschadigen op hun beurt de cellen tot op DNA niveau en de collageen -en elastinevezels die zo belangrijk zijn voor een strakke en volle huid. Ons lichaam zal voor deze schadelijke vrijë radicalen, anti-oxidanten op pad sturen om deze bende uit te schakelen, wat veel energie kost en ten nadele is van het herstelvermogen van onze huid. Hierdoor ontstaat er op termijn schade aan de huid, dit uit zich in veroudering, rimpels, pigmentvlekken, huidverslapping, een vale, droge en vlekkerige huid met hogere gevoeligheid. 

POLLUAGING

Waar je ook woont of werkt, de kans is groot dat je dagelijks aan één of andere vorm van (lucht) vervuiling blootgesteld wordt. Met deze 5 tips ga je de strijd aan tegen tekenen van huidvervuiling.

- Reinig grondig je huid: Je huid reinigen is zeker geen overbodige luxe, ook als je geen make-up draagt. De onzichtbare deeltjes die luchtvervuiling op je huid achter laten hebben wel degelijk een negatieve invloed op de gezondheid van je huid. Kies voor een product dat aansluit bij je huidtype en de huid niet stript van haar natuurlijke beschermende barriëre. Vermijd bij het kiezen van je reinigingsproducten ingrediënten als alcohol, sodium lauryl/laureth sulfate, munt, kamfer, eucalyptus, deze drogen je huid uit en beschadigen de huidbarriëre.

- Hydrateer je huid: Een gehydrateerde huid is een gezondere huid. Doordat de huid over voldoende vocht beschikt is deze minder vatbaar voor schadelijke invloeden van buitenaf. Een droge huid vertoont soms minimalistische barstjes waardoor schadelijke stoffen en onzuiverheden van buitenaf kunnen binnendringen en schade veroorzaken. Hou de huidbarriëre van je huid in conditie met een goede dag -en nachtverzorging en vermijd ten alle tijde dat je huid uitdroogt. Kies voor een product zonder alcohol, sodium lauryl/laureth sulfate, minerale olie, parabenen en siliconen.

- Exfoliëren/ Scrubben: Dit zou een onderdeel moeten zijn van elk huidverzorgings regime. Door lichtjes met een korrelpeeling over de huid te gaan ( met ronddraaiende bewegingen ) haal je dode huidcellen en andere onzuiverheden grondig van je huid zonder deze te beschadigen. Kies voor een mild product met een zachte korrel, zoals bruine suiker. 

- Voedt de huid: Je huid kan je ook een handje helpen door een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon aan te houden. Door veel verse groeten, fruit, noten, zaden en knolgewassen op het menu te zetten krijgt je lichaam voldoende anti-oxidanten binnen om vrijë radicalen te neutraliseren. Kies voor je oppervlakkige verzorging voor producten die ook voorzien zijn van zoveel mogelijk anti-oxidanten zoals reservatrol, vitamine E, groene thee, zwate, acai -en cranberry bes.

- Gebruik dagelijks een SPF: Van zonnebrandcrème kennen we onderhand de voordelen. Maar wist je dat de combinatie van luchtvervuiling met schadelijke UV-stralen elkaar versterken. Wanneer je dus zonder beschermend product met SPF zou rondlopen in combinatie met UV-straling krijgen de vrijë radicalen vrij spel en wordt er dubbel zoveel schade toegebracht aan de huid. Gebruik een product met zink oxide, ook op dagen dat het bewolkt is.