• Blog
  • Beauty

Korean facial


Tekst: Ymke De Langhe | Foto's: Shutterstock

15-04-2018

Korean Beauty Culture

De Koreaanse cultuur in uiterlijke verzorging gaat ver terug in de tijd, tot het tijdperk van de Drie koninkrijken ( 57 -668 VC ). Toen werd er geloofd dat een aantrekkelijk uiterlijk over kon gaan tot het innerlijk. Dit heeft geleid tot een cultuur waar zowel mannen als vrouwen aangetrokken zijn tot de wereld van cosmetica. Vrouwen droegen make-up om hun gezondheid uiterlijk te versterken, ze maakten rouge en lipstick van botanische ingrediënten zoals saffloer. De aristocraten werden vaak geïnspireerd door de make-up styling van de Kisaeng, ​dit waren entertainers avant la lettre, voor de keizers van de Goryeo en Joseon Dynastie.

Op de dag van vandaag laten de Koreanen zich nog steeds beïnvloeden door nationale celebrities uit de Koreaanse K-pop en K- drama scene. Een celebrity hoeft maar reclame te maken of per toeval gefotografeerd te worden met een bepaald product, en het draait uit op een hype. De moderne K-beauty cultuur is één van de grootste en invloedrijkste ter wereld.  Westerse cosmetica bedrijven kijken de laatste jaren richting Azië om inspiratie op te doen. Het meest gekende beauty product dat is overgewaaid uit Azië is de BB cream, deze veroverde rond 2010 de Europese markt. Door de hype rond BB creams wint de Koreaanse cosmetica markt aan populariteit.

Door de grote populariteit van K-beauty in Korea zelf en in de rest van de wereld ligt de lat bij de cosmetica bedrijven zeer hoog. Zij streven heel hard naar kwalitaieve producten die uitgebreid getest worden vooraleer ze op de markt komen. Koreanen streven in alles naar perfectie, dat is heel hard te merken aan de producten die afgeleverd worden. Hoogwaardige ingrediënten, specifieke combinaties en innovatieve producten zijn de standaard. 

In Korea vind je meer dan duizend verschillende merken in beauty en make-up, de meeste van deze merken behoren tot de twee grootste spelers op de markt nl. Amorepacific en LG Household en Healthcare. Amorepacific is de grootste speler van de twee met een zeer indrukwekkend porfolio van merken; Innisfree, Etude house, Teen clear, Odyssey, Aritaum, Primera, Hera, Sulwhasoo, Hanyul, Espoir Lirikos, Mirepa, Iopi, Laneige, Mamonde, Illi, Make-on Mamonde zijn de bekendste uit hun gamma.

LG Household & Healthcare is een dochterbedrijf van LG, deze is beter bekend als producent van LG electronica dat geproduceerd wordt in Zuid-Korea en over heel de wereld verkocht. Net zoals Amorepacific heeft LG Household & Healthcare een heel groot deel van de cosmetica industrie in handen met zeer kwalitaitieve producten in verschillende prijscategoriën. Hun meest bekendste lijnen zijn; Sum37, Belif, Beyond, Sooryehan, Cathycat, Fo, VDL, Vonin, The FaceShop, Kachet, O Hui, Isa Knox, Lacvert, VOV, Frostine`s....

Korean Skincare

Afbeelding

But first things first, laten we het even hebben wat een Koreaans verzorgings regime zo anders maakt dan dat van ons.  Het grootste misverstand ligt erin dat je enkel en alleen Koreaanse producten zou mogen gebruiken om een Koreaanse beauty routine te kunnen uitoefenen. Dit is zeker niet waar, je kan een prefect typisch Koreaanse beauty ritueel uitwerken met je eigen producten. De producten die je gebruikt zijn slechts een kleine schakel in het grote geheel. Er mag wel gezegd worden dat er een overvloed aan interessante en effectieve producten aangeboden wordt op de Koreaanse cosmetica markt, je mist heel wat fun als je dit aan je zou laten voorbijgaan. Aan het hart van de Koreaanse huidverzorgings filosofie liggen vele waarden en perspectieven, die ervoor zorgen dat deze aanpak zo effectief is. Hier volgen enkele primaire uitgangspunten van de Korean Skincare.

De nadruk ligt op een gezonde huid in plaats van make-up:​​​​​​​

De Koreaanse beauty industrie is gigantisch, de keuze in zowel huidverzorging en make-up is enorm. Toch wordt er meer uitgegeven aan huidverzorging dan aan make-up. Dit is het resultaat van hun culturele filosofie dat schoonheid begint bij een gezonde huid.  Het ideale huidbeeld in Korea is dewy, egaal, zacht en helder. Voor de meerderheid van de bevolking is het verkrijgen van de perfecte huid niet vanzelfsprekend, het is iets waarvoor gewerkt wordt door middel van een consequent en effectief verzorgings ritueel dat dagelijks toegepast wordt. Er wordt met veel passie en toeweiding gewerkt naar de perfecte huid. 

Layering en personalizering

​​In de meeste Westerse landen bestaat een huidverzorgings routine uit drie stappen, reinigen, tonen en hydrateren. Sommige voegen al een vierde stap toe in de vorm van een serum. Een Koreeans verzorgingsritueel bestaat uit vijf tot twaalf stappen die tweemaal per dag toegepast worden. Het klinkt best intensief en je zou denken dat je huid een overdosis aan producten te verwerken krijgt, maar niets is minder waar.  De doorgaans lichtere structuren van Koreaanse beauty producten zorgen er in de eerste plaats voor dat er meer vocht in plaats van voeding toegevoegd wordt aan de huid. Eén voordeel van dit ritueel is dat je de gehele verzorging op maat van jouw huidconditie kan samenstellen. Als je weet dat je de ene dag zal doorbrengen in een droge omgeving en de andere in een vochtige, kan je door het gebruik van de juiste producten in de juiste volgorde je huid voorzien in haar specifieke behoeftes. Het is ook heel makkelijk om een Koreaans skincare plan af te stellen op een specifiek huidprobleem zoals, acne, hyperpigmentatie, anti-aging, ... Het voordeel van een meerstappenplan bestaande uit verschillende lichte laagjes betekend dat je meerdere producten voor handen hebt om gericht te werken aan verschillende huidnoden/problemen. De meeste onder ons hebben meerdere huidzaken die je wil aanpakken. 

De focus ligt op hydratatie

​Het idee dat een gehydrateerde huid een gezonde huid is ligt aan de basis van het Koreaanse verzorgings ritueel. Een goed gehydrateerde huid functioneerd beter. Op lange termijn is deze beter beschermt tegen externe factoren, op korte termijn  ziet de huid er fris, egaal en gezonder uit.  De meeste Koreaanse producten voor hydratatie bestaan voornamelijk uit water en bevochtigende ingrediënten. Er zijn ook geweldige oliën en occlusieve producten op de Koreaanse skincare markt die ervoor zorgen dat het vocht in de huid wordt vastgehouden.

Egale teint

Bijna elk merk heeft een lijn dat specifiek gericht is op het gelijkmatig maken van de teint. Het grootste misverstand bestaat bij deze producten dat ze de huid zouden "bleachen" en dat er dus veel schadelijke chemische ingrediënten zouden worden toegevoegd. Niets hiervan is waar. Met whitening bedoelen de Koreanen het perfectioneren van de teint die door de invloed van de zon een oneven huidbeeld heeft veroorzaakt. Bij Aziatische vrouwen treden naarmate de leeftijd verstrijkt niet als eerste rimpels maar pigmentvlekken op. Omdat pigmentering bij hun de eerste sporen van hun werkelijke leeftijd verraad zetten zij alle middelen in om hun teint gelijkmatig te houden. De ingrediënten die gebruikt worden zorgen door middel van exfoliatie dat de deling van de cellen versnelt wordt, waardoor nieuwe, gezonde cellen aangemaakt worden. Door de toevoeging van het enzym Terosinase, wordt de productie van melanine gecontroleerd.

SPF

​Een mooie zongebruinde huid is in Azië absoluut geen schoonheidsideaal. De Aziaten zijn heel bewust wat UVB en UVA stralen aarichten aan de huid. Zij brengen dan ook elke dag winter of zomer een product aan met SPF. De zon is de grootste veroorzaker van huidveroudering dat zich uit in rimpels, huidverslapping, pigmentvlekken, oneven huidbeeld. Plus het risico op huidkanker dat verhoogd wordt elke keer de huid verbrand.  In Korea en vele andere Aziatische landen is zonnebaden en echte No-go.

K-beauty Routine

Afbeelding

Vooraleer je zelf aan de slag kan gaan met onderstaande Korean skincare routines, geef ik je nog enkele handige tips mee.

1) Breng al je producten aan van laagste moleculair gewicht naar hoogste. Dit zorgt ervoor dat alle producten maximaal opgenomen kunnen worden door de huid en dat de rijk-aan-water laagjes veilig onder de hydraterende en occlusieve producten vast zitten.

2) Soms schrijft een specifiek product een andere volgorde voor, hou je in dit geval een de voorschriften van het product en volg de aanwijzingen van het merk.

3) Wanneer je een product gebruikt met een specifieke PH-waarde zoals een AHA, BHA of vitamine C serum, is het belangrijk dat je deze aanbrengt aan het begin van je verzorgings routine, net na het reinigen.  Deze producten werken beter wanneer de huid zijn natuurlijk lichtzure PH waarde heeft. 

Hieronder vindt je een overzicht van  K-beauty skincare routines:

OCHTEND

Simpel: reinigen - hydraterende toner - essence - emulsie/olie - zonnebescherming

Gevorderd: reinigen - hydraterende toner - essence - serum - eumulsie/olie - zonnebescherming

​Pro Normale/ Droge huid: reinigen - toner met lage PH - vitamine C serum - hydraterende toner - essence - emulsie/olie - crème - zonnebescherming

​Pro Gecombineerde / Vette huid: reinigen - toner met lage PH - BHA serum - Vitamine C serum - hydraterende toner - essence - emulsie/olie - zonnebescherming

AVOND

​Simpel: make-up removal reinigen - reinigen - hydraterende toner - essence - emulsie/olie

​Gevorderd: make-up removal reinigen - reinigen - hydraterede toner - sheet mask - serum - emulsie/olie - sleeping pack

​Pro Normale / Droge huid: make-up removal reinigen - reinigen - toner met lage PH - AHA/BHA serum - hydraterende toner - sheet mask - ampulle/ serum - crème - sleeping pack - spot treatment

Pro gecombineerde / Vette huid: make-up removal cleanse - reinigen - toner met lage PH - AHA/BHA serum - hydraterende toner - sheet mask - ampulle/serum - emulsie/olie - sleeping pack - spot treatment

* Emulsie =  lichtere versie van een hydraterende crème, wordt ook wel lotion genoemd, niet te verwarren met een toner.

* Sleeping pack = is een masker dat je aanbrengt voor het slapen gaan. Het is een specifieke behandeling die als laatste stap toegevoegd wordt in je avond routine. Dit kan dagelijks of enkele keren per week toegevoegd worden. Hangt af van de noden van je huid.

* Spot treatment = Kan verschillende inhoud hebben, acne, anti-aging, pigmentatie, filler behandeling. Specifiek aan te passen aan de noden van je huid.