• Gezondheid & wellbeing
  • Transform your Lifestyle
  • Contentcreatie

Hoe kies ik de juiste zonnecrème?


Tekst: Ymke De Langhe | Foto's: Shutterstock

02-06-2018

De zon is onze "frenemy". Om de zon zoveel mogelijk als vriend te houden is het belangrijk om onze huid goed te beschermen tegen schadelijke uva en uvb stralen met een zonnecrème. Hoe je de juiste zonnebescherming kiest, lees je in volgende blog.

Enemy of the sun

De laatste jaren horen we veel berichten over de negatieve effecten van de zon. Niet alleen zorgen schadelijke uva -en uvb stralen voor beschadiging van onze huid, ook op DNA niveau kan het erge schade veroorzaken. Dit vertaalt zich uiteindelijk in de ontwikkeling van huidkanker. Daarbuiten mogen we zeker niet alleen maar afgeven op de zon, deze is van essentieel belang voor al het leven op aarde en bezorgd ons buiten een goed humeur ook de nodige vitamine D, die op hun beurt van groot belang zijn voor de gezondheid van onze spieren en botten. Wat we wel geleerd hebben van al deze onheilspellende berichten is dat we ons lijf met ons leven moeten beschermen door het gebruik van zonnecrèmes.

Laat het nu net die zonneproducten zijn die door wetenschappers eveneens afgeschreven worden als schadelijk voor mens, dier en milieu. Veelvoudig wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de ingrediënten in de meerderheid van de zonnecosmetica op de markt niet zo onschuldig is als de consument denkt.  In tal van 'mainstream' producten zitten schadelijke stoffen zoals; octinoxate, oxybenzone, octisalaat, Avobenzone, Octocrylene, Homosalate, Ensulizole Gemicroniseerde  of Nano Zinkoxide en Nano Titaniumdioxide Padimaat O (Octyl Dimethyl PABA / PABA Ester), Menthyl anthranilaat, Sulisobenzone (benzofenon-4)  *( Helemaal onderaan vindt je een uitgebreide uitleg terug over al deze bestanddelen ).

Afbeelding

De combinatie van verschillende ingrediënten samen met uv-stralen kunnen net zo goed een reactie veroorzaken in ons lichaam. Dit kan voor verschillende klachten zorgen, varierend van allergieën, de verstoring van de hormoonhuishouding tot de ontwikkeling van verschillende soorten kankers. Onszelf als mens buiten beschouwing gelaten, zorgen deze chemische bestanddelen ervoor dat het leven in de zee hier ook onder te lijden heeft. Zo heeft met name de stof oxybenzone ervoor gezorgd dat koralen en riffen in het bekende Great Barrier reef in Austalië, gebleekt en afgebroken werden. Dit prachtige stuk natuur is een onderdeel van het werelderfgoed dat nu ( helaas/gelukkig) niet meer toegankelijk is voor toeristen. Deze gingen hier voorheen massaal snorkelen en duiken, waardoor de stoffen van de zonneproducten in het water terecht kwamen. Wetenschappers zijn nu volop bezig met het herstel van het ecosysteem om dit prachtige natuurwonder niet verloren te laten gaan.

Genieten moet, vind ik, voorop staan in het leven, dit wel met gezond verstand, hieronder kort samengevat de belangrijkste "regels" voor verantwoord zonnen.

  • SPF 15. Tegenwoordig is het advies van de AAD (American Academy of Dermatology) minimaal een SPF 30!

  • Smeer voldoende; voor je gezicht zeker een halve theelepel.

  • Blijf op het heetst van de dag ( tss 11u & 15u ) uit de zon, doe een zonnebril en/of petje op.

  • Smeer je om de twee uur in, en als je hebt gesport of in contact met water bent geweest een keertje extra.

  • Gebruik liever geen spray ( sprays bevatten vaak de meest schadelijke stoffen )

  • Gebruik voor het gezicht, hals, handen, die toch echt de meeste zonnestralen pakken, het allerliefst een zonnebrandcrème mét antioxidanten

  • Kies producten met een goede filter en zonder irriterende stoffen (zie tekstblok 2)

​Extra`s die je kan toevoegen in de bescherming tegen de  schadelijke effecten van zonnestaling en vrijë radicalen;

  • Antioxidanten: beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen die vrijkomen bij blootstelling aan zonlicht en DNA-beschadiging en kanker kunnen veroorzaken.

  • Aloë vera: beschermt de huid niet tegen UV-stralen, maar is erg voedend en herstellend voor de huid.

  • Zinkoxide: beschermt zeer krachtig tegen zowel UVA als UVB straling en wordt daarom ook wel een breedspectrum beschermer genoemd. Verder veroorzaakt deze stof slechts bij heel weinig mensen een allergische reactie en het wordt vrijwel niet geabsorbeerd door het lichaam. Ook heeft zinkoxide antibacteriële eigenschappen en kan daarmee goed helpen ter ondersteuning bij de behandeling van acné.

  • Titanium dioxide: beschermt zeer goed tegen UVB maar niet tegen UVA. Mensen met een gevoelige huid kunnen allergisch zijn voor deze stof, dus probeer altijd eerst een klein beetje uit op je arm om te kijken hoe je lichaam erop reageert.

  • Vitamine A en E: beiden een antioxidant die de veroudering van de huid vertragen. Let er wel op dat de gebruikte vitamine A geen Retinyl Palmitaat is, want deze verhoogt juist het risico op huidkanker

  • MSM (methylsulfonylmethane): beschermt niet tegen de effecten van zonlicht maar is zeer voedend voor huid, haren en nagels. Ook versterkt het je immuunsysteem en kan het de symptomen van allergieën verlichten.

​-> Lijst met "algemene" irriterende stoffen die je moet vermijden buiten de specifieke behorend tot de zonnecèmes.

Parfum - alle soorten alcohol, behalve onderaan in de ingrediëntenlijst en eindigend op cetyl, stearyl, cetearyl, en lanolin), balsem of peru, bergamot, cinnamic acid, mintachtige stoffen, eucalyptus, kamfer, citrusachtige stoffen, lavendel, geranium, methylisothiazolinone, tea tree oil, which hazel, ylang-ylang, oxybenzone, PABA, propylene glycol, sodium lauryl sulfate, methhyl nicotinate, synthetische kleurstoffen, aceton

-> lijst met irriterende stoffen specifiek toebehorend aan zonneproducten; 

Octinoxate (octylmethoxycinnamaat): wordt veel gebruikt in zonnebrandcrèmes omdat het weinig allergische reacties geeft, ook in combinatie met zonlicht. Aan de hand van dierproeven is echter aangetoond dat deze stof de oestrogeenbalans, schildklierfunctie en signaalfunctie in de hersenen kan verstoren. Bij blootstelling aan zonlicht zorgt dit ingrediënt voor een sterke toename van vrije radicalen, die op hun beurt het risico op kanker vergroten.
Oxybenzone (benzofenon-3): wordt veel in verband gebracht met allergische reacties als gevolg van blootstelling aan zonlicht (fotoallergische reacties) en wordt in zeer grote mate door het lichaam geabsorbeerd. Zorgt bij blootstelling aan zonlicht voor een sterke toename van vrije radicalen welke leiden tot DNA-beschadiging en kanker, en kan leiden tot een verstoring van de hormoonbalans. De disbalans in de hormonen kan leiden tot endometriose.
Octisalaat: absorbeert in geringe mate UVB en is op zichzelf niet schadelijk, maar het versterkt de absorptie van andere ingrediënten die wel kunnen leiden tot huidkanker.
Avobenzone (Parsol 1789): absorbeert UVA maar is een instabiele stof die makkelijk kan worden afgebroken door zonlicht. De onbekende chemicaliën die vervolgens vrijkomen kunnen schadelijk zijn, met name in combinatie met de stof Octonoxate (zie eerder in deze lijst)
Octocrylene: produceert zuurstofradicalen wanneer het blootgesteld wordt aan UV-licht, en deze kunnen leiden tot DNA-beschadiging en kanker
Homosalate: vormt toxische metabolieten, kan de hormoonbalans licht verstoren en kan het binnendringen van bepaalde giftige stoffen in het lichaam bevorderen
Ensulizole (Phenylbenzimidazole sulfonzuur): een UVB-beschermer die vrije radicalen produceert wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht, en dit leidt tot DNA-beschadiging en kanker.
Gemicroniseerde  of Nano Zinkoxide en Nano Titaniumdioxide: wordt tegenwoordig veel gebruikt in zonnebrandcrème omdat het een grotere bescherming tegen de zon biedt dan grotere deeltjes zink. Echter, er is nog maar weinig bekend over mogelijke gezondheidseffecten van nanodeeltjes. Ze worden niet door de huid geabsorbeerd en lijken dus geen risico voor de gezondheid te zijn, toch wordt aanbevolen om de stof niet in te ademen via bv. zonnesprays.
Padimaat O (Octyl Dimethyl PABA / PABA Ester): een afgeleide van het inmiddels verboden ingrediënt PABA die het vrijkomen van vrije radicalen stimuleert, het DNA beschadigt en daarmee het risico op kanker vergroot, de oestrogeenbalans verstoort en allergische reacties kan veroorzaken
Menthyl anthranilaat: kan bij blootstelling aan zonlicht mogelijk schadelijke zuurstofradicalen produceren die leiden tot DNA-beschadiging en kanker.
Sulisobenzone (benzofenon-4): kan huid-en oogirritaties veroorzaken. Wordt zelf niet geabsorbeerd door de huid maar kan de absorptie van andere stoffen bevorderen.

Goedgekeurde zonnecrèmes

Deze zonnecrèmes zijn getest en goedgekeurd door cosmetisch arts Dr. Jetske Ultee. Zij doet heel veel onderzoek naar cosmetica en diens ingrediënten. Enkel de beste en zuiverste producten hebben haar "save to use" lijst gehaald. Hieronder vindt je het overzicht;

Afbeelding
  • Sun Fluid Anti-Age SPF 30 van Eucerin (50ml)

Zonnebrandcrème met de zonnefilters: Avobenzone, Octisalate, Tinosorb S, Octyltriazone en Ensulizole. Blijf Avobenzone twijfelachtig vinden maar het wordt in dit product wel gestabiliseerd met mooie andere filters. Jammer ook wel van de hoge hoeveelheid alcohol denat in deze crème, maar samen met de tapioca starch maakt dat het product wel tot een luchtige zonnebrandcrème die niet vet aan voelt. Mooie toevoegingen zijn ook zoethoutwortelextract en hyaluronzuur. Voor de vettere, niet gevoelige huid een mooie optie.

Ingrediëntenlijst: Water   C12-15 Alkyl Benzoate   Alcohol Denat   Butyl Methoxydibenzoylmethane   Butyleenglycol / dicapraat   Ethylhexyl Salicylate   Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine   Cetearyl Alcohol   Dibutyl Adipate   Ethylhexyl Triazone   Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid   Tapioca Starch   Sodium Hyaluronate   Glycyrrhiza Inflata Root Extract   Glycyrrhetinezuur   Glyceryl Stearate   Sodium Stearoyl Glutamate   Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer   Carbomer   Xanthan Gum   Dimethicone   Trisodium EDTA   Sodium Chloride   Phenoxyethanol   Ethylhexylglycerin.





  • SPF 50 Emulsie zonder parfum van Avene (50ml) 
    Zonnebrandcrème met de zonnefilters: Tinosorb M, Tinosorb S, avobenzone en Iscotrizinol. Door de toevoeging van aluminum starch zorgt het product voor een matte finish. Jammer genoeg ook weinig antioxidanten, maar het product is wel ongeparfumeerd.

Ingrediëntenlijst: Aqua. C12-15 Alkyl Benzoate. Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (Nano). Aqua. Cetearyl Isononanoate. Diisopropyl Adipate. Isodecyl Neopentanoate. Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine. Diethylhexyl Butamido Triazone. Aluminum Starch Octenylsuccinate. Butyl Methoxydibenzoylmethane. Potassium Cetyl Phosphate. Decyl Glucoside. Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer. Benzoic Acid. Caprylic/Capric Triglyceride. Caprylyl Glycol. Disodium Edta. Glyceryl Behenate. Glyceryl Dibehenate. Monolaurin (Glyceryl Laurate). Hydrogenated Palm Glycerides. Hydrogenated Palm Kernel Glycerides. Propylene Glycol. Silica. Sodium Hydroxide. Tocopheryl Glucoside. Tribehenin. Xanthan Gum.

  • Sun Zone UV Protector Face and Exposed Areas SPF 50 High van Oriflame (50ml)
    De zonnefilters in dit product zijn Tinosorb M, Octisalate, Tinosorb S, Uvinul A Plus en Octyltriazone. Eigenlijk dezelfde combinatie als die van Biodermal, alleen in een andere verhouding. Jammer genoeg ook weinig antioxidanten, maar het product is wel ongeparfumeerd. Van dit merk is er ook een variant in 100 ml met goede ingrediënten; die staat in het lijstje voor ‘lichaam en gezicht’.

Ingrediëntenlijst: Aqua, C12-15 Alkyl Benzoate, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (Nano), Butylene Glycol, Ethylhexyl Salicylate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Myristyl Myristate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Ethylhexyl Triazone, Ethylhexyl Stearate, Glycerin, Myristyl Alcohol, Behenyl Alcohol, Canola Oil, Dimethicone, Phenoxyethanol, Tocopheryl Acetate, Decyl Glucoside, Carbomer, Potassium Cetyl Phosphate, Xanthan Gum, Sorbitan Stearate, Sodium Benzoate, Steareth-21, Propylene Glycol, Sodium Hydroxide, Potassium Sorbate.

  • Suncover  SPF 30 (non-profit) van Dr. Jetske Ultee (250 ml & 1000 ml)

Deze zonnebrandcrème bevat effectieve en veilige zonnefilters die de huid beschermen tegen uv-A- en uv-B-straling. Er is ook 1% niacinamide toegevoegd. Suncover is een non-profitproduct en verkrijgbaar in een fles van 250 ml en van 1000 ml. Deze royale verpakkingen gaan misschien minder makkelijk mee in de handtas naar het terras, maar zijn ook prima geschikt voor het gezicht. En ideaal natuurlijk voor het gehele gezin.

Ingrediëntenlijst: Aqua, C12-15 Alkyl Benzoate, Dibutyl Adipate, Diisopropyl Sebacate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Methylpropanediol, Ethylhexyl Triazone, Cetearyl Alcohol, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Niacinamide, Caprylyl Glycol, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Lauryl Glucoside, Pentaerythrityl Distearate, Sodium Cetearyl Sulfate, Xanthan Gum, Glycerin, Sodium Hydroxide, Phenylpropanol, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Citric Acid.

  • Anthelios dermo-pediatrics SPF 50+ van La Roche-Posay (250 ml)

Milde zonnebrandcrème, redelijk waterbestendig. Maar ook wat plakkerig door onder andere de toevoeging van wax, en dus minder fijn voor het gezicht. Voor kinderen die in en uit het water gaan, is het wel een lekker product. Bedenk echter dat er na het zwemmen altijd opnieuw ingesmeerd moet worden. Let wel op trouwens. Er is nu ook een nieuwe variant van deze crème. De Dermo-Pediatrics Wet Skin Gel Lotion SPF 50+. Hoewel deze variant nog wat waterbestendiger is, zijn de gebruikte zonnefilters (onder meer homosalate) twijfelachtig… Zorg dus dat je deze ‘oude versie’ neemt, en niet die nieuwe.

Ingrediëntenlijst: Aqua / Water, C12-15 Alkyl Benzoate, Glycerin, Ethylhexyl Salicylate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Alcohol Denat. Diisopropyl Sebacate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Drometrizole Trisiloxane, Propylene Glycol, Diethylhexyl Butamido Triazone, Dimethicone, Synthetic Wax, Titanium Dioxide, Potassium Cetyl Phosphate, Ammonium Polyacryldimethyltauramide / Ammonium Polyacryloyldimethyl Taurate, Caprylyl Glycol, Disodium Edta. Glyceryl Stearate. Hydroxypropyl Methylcellulose, Isopropyl Lauroyl Sarcosinate, Palmitic Acid, Peg-100 Stearate, Pentylene Glycol, Phenoxyethanol, Stearic Acid, Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid, Tocopherol, Triethanolamine.

Daarbuiten moet je zeker niet vergeten te genieten van de zon, ze is heel belangrijk voor o.a. je immuunsysteen, de aanmaak van prohormoon vitamine D en je humeur. 

Meer hierover kun je lezen op deze blog